脳神経内科学(国立精神・神経医療センター)

Neurology(National Center of Neurology and Psychiatry)

臨床医学, ジェネティクス

分子遺伝学を基盤とした脳神経疾患の統合的研究

髙橋 祐二髙橋 祐二

髙橋 祐二教授

TAKAHASHI, Yuji Professor, M.D., Ph.D

TEL:042-346-3587

E-Mail:yutakahashi*ncnp.go.jp

• 分子遺伝学を基盤とした神経変性疾患の解明

臨床神経学, 分子遺伝学, 神経変性疾患

脳神経内科疾患の臨床・基礎の統合的研究を行います。ゲノム解析を基盤とした脳神経疾患の原因解明を行い、確定した病型に基づく臨床研究を展開します

• Yoshida K, et al.. Idiopathic cerebellar ataxia (IDCA): Diagnostic criteria and clinical analyses of 63 Japanese patients. Journal of the neurological sciences 2018;384:30-35.
  • Kawazoe T, et al. Phenotypic variability of Niemann-Pick disease type C including a case with clinically pure schizophrenia: a case report. BMC Neurol 2018;18:117.
  • Takahashi Y, Kanai M, Taminato T, Watanabe S, Matsumoto C, Araki T, Okamoto T, Ogawa M, Murata M. Compound heterozygous intermediate MJD alleles cause cerebellar ataxia with sensory neuropathy. Neurology Genetics 2016;3:e123.
  • Ishiura H, et al. Molecular epidemiology and clinical spectrum of hereditary spastic paraplegia in the Japanese population based on comprehensive mutational analyses. J Hum Genet 2014;59:163-172.
  • Takahashi Y, et al. ERBB4 mutations that disrupt the neuregulin-ErbB4 pathway cause amyotrophic lateral sclerosis type 19. Am J Hum Genet 2013;93:900-905.